In Nederland gelden de leer- en kwalificatieplicht. Dit houdt in dat jongeren tot 16 jaar leerplichtig zijn en tot 18 jaar onderwijs moeten volgen totdat zij minimaal een diploma op havo, vwo of mbo niveau 2 hebben gehaald. Met een diploma op zak hebben jongeren twee keer zoveel kans om een baan te vinden dan jongeren zonder startkwalificatie. Het is daarom belangrijk dat de jongeren zolang ze leer- of kwalificatie plichtig zijn ook daadwerkelijk de opleiding volgen.
Ongeoorloofd verzuim is vaak een voorbode van voortijdige uitval. Voor een succesvolle aanpak is het van belang dat de omgeving van de verzuimende leerling adequaat reageert op het verzuim. Een sluitende verzuimregistratie is de basis voor een tijdige en adequate aanpak. Samen met een persoonlijke benadering van de leerling kan dit voorkomen dat leerlingen definitief afhaken.
Om verzuim aan te pakken en dus uiteindelijk het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen, zijn scholen verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden via het Digitaal Verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
In ons verzuimprotocol wordt omschreven hoe er op onze school invulling gegeven wordt aan het verzuimbeleid.