We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Meestgestelde vragen tto

De twaalf meestgestelde vragen over tweetalig onderwijs (tto).

Waar staan de letters tto voor?
Deze letters staan voor Tweetalig Onderwijs.

Wat is het verschil met de reguliere, Nederlandstalige opleidingen?
Tto vormt een verdieping en verbreding voor elke opleiding die wij op Portus Groene Hart aanbieden, dus op vwo, havo en mavo. Hieronder lees je nog uitgebreider wat de opleiding verder inhoudt.

Wat houdt tto precies in?
Tto betekent dat leerlingen zowel lessen in het Engels als in het Nederlands volgen. In de onderbouw is voor vwo en havo minimaal vijftig en voor mavo minimaal dertig procent van de lessen Engelstalig. Bovendien besteden we veel aandacht aan internationalisering, passend in onze mondiale maatschappij. Dit gebeurt niet alleen tijdens de lessen maar ook bij de structurele uitwisselingen en studiereizen die plaatsvinden met en naar andere tto-scholen.

Welke meerwaarde heeft tto voor leerlingen?
Leerlingen krijgen beduidend meer inzicht in de wereld om hen heen en beheersen de Engelse taal op een hoog niveau. Ook Nederlandse hogescholen en universiteiten worden steeds meer tweetalig en een groot deel van het studiemateriaal is bij vele vervolgopleidingen in het Engels. Een leerling van Portus Groene Hart die de tto-opleiding heeft gevolgd, heeft behalve het vwo-, havo- of mavo-diploma ook andere certificaten/diploma’s behaald.
Uit onderzoek van het Europees Platform is gebleken dat leerlingen die tto-onderwijs volgen, andere talen vaak sneller onder de knie krijgen, kritischer kunnen denken, een verruimd blikveld hebben en dikwijls een algehele voorsprong op medestudenten ervaren bij vervolgopleidingen.

Welke internationaal erkende certificaten/diploma’s kunnen leerlingen behalen?
In de onderbouw en in mavo 4 kunnen leerlingen Anglia-certificaten behalen. Hiermee kunnen Nederlandse leerlingen hun niveau van het Engels aantonen, dit is gunstig voor hun CV en een voordeel voor de leerling als toekomstige werknemer.
Bovenbouwleerlingen atheneum en havo kunnen ook een IB-diploma (International Baccalaureate) 'English A: Language and Literature' behalen. Dit is niet alleen gunstig voor het CV, maar opent ook deuren naar hogescholen en universiteiten in binnen- en buitenland. Met het IB-diploma ben je welkom op meer dan tweeduizend universiteiten in de wereld. Het is het bewijs dat je de Engelse taal uitstekend beheerst en in staat bent culturele vraagstukken vanuit de context te benaderen, analyseren en interpreteren, wat ook van past komt bij vervolgopleidingen.

Is tto gebonden aan leerjaren?
De gehele opleiding, dus van brug- tot en met examenklas, is de opleiding tweetalig. In de onderbouw worden wel meer lessen in het Engels gegeven dan in de bovenbouw. In de bovenbouw is het namelijk verplicht de examenvakken, behalve Engels uiteraard, in het Nederlands aan te bieden om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen. Alleen de niet-examen vakken zoals lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en ckv worden dan in het Engels gegeven. Europese en internationale oriëntatie (eio) is een doorlopend speerpunt in alle leerjaren.

Zijn er problemen bij de overgang van het Engels naar het Nederlands wat betreft de eindexamenvakken?
Uit onderzoek van het Europese Platform is gebleken dat leerlingen geen last van deze verandering hebben. De leerlingen hebben dezelfde stof in een andere taal geleerd. De Nederlands terminologie is bovendien ook aangereikt in de onderbouw en ook onze eigen ervaring leert dat de omschakeling voor de leerlingen heel snel en soepel verloopt.

Maken tto-leerlingen voor het vak Engels het reguliere Nederlandse eindexamen?
Ja, ook het vak Engels valt onder de normen van het Nederlandse eindexamen.

Kunnen alleen kinderen van wie de Engelse taalvaardigheid al goed is, de tto-opleiding volgen?
Nee, in het begin is het niveau niet echt belangrijk, want daaraan gaan we juist op school werken. Het is veel belangrijker dat een leerling gemotiveerd is en tevens bereid is extra tijd en energie in tto te steken.

Wat is belangrijk voor de toelating?
Een leerling die voor tto in aanmerking wil komen, moet uiteraard voldoen aan de reguliere toegangseisen en daarnaast zijn een goede motivatie, uitstekende werkhouding en doorzettingsvermogen van belang. Ook een ‘bilingual attitude’ (dus de bereidheid altijd Engels te spreken tijdens tto-lessen of -activiteiten) is essentieel.

Geeft de hoeveelheid Engels problemen voor het niveau van het Nederlands?
Nee, dit is nooit gebleken of vastgesteld. Daarnaast controleert het Europees Platform of de resultaten van de leerlingen op minimaal hetzelfde niveau blijven als dat van de leerlingen van Nederlandstalige klassen.

Kan ik mijn vragen over tto op Portus Groene Hart ook persoonlijk aan iemand stellen?
Uiteraard bestaat die mogelijkheid. Mevrouw van Rijswijk beantwoordt alle vragen graag, dus mail gerust naar j.a.van.rijswijk@calvijn.nl of bel met Portus Groene Hart (0180 390393).