We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

De twaalf meestgestelde vragen over het sportprogramma.

Voor welk type kind is het sportprogramma geschikt?

Het sportprogramma is bedoeld voor kinderen die graag met sporten en bewegen bezig zijn en ervoor open staan 'nieuwe' sporten te leren. De leerling hoeft geen topsporter te zijn om de hoeveelheid tijd die we sporten en het niveau van sporten aan te kunnen. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk. We zoeken leerlingen die all-round zijn, met alle sporten goed mee kunnen komen en nieuwe sporten gemakkelijk oppikken. We beoordelen de geschiktheid tijdens de sporttoelatingstest.

Aan welke eisen moet een kind voldoen, wil hij het sportprogramma kunnen volgen?

Indien het advies van de basisschool passend is en u heeft aangegeven interesse te hebben in het sportprogramma, nodigen we de leerling uit voor de sporttoelatingstest. Deze test dienen we vervolgens positief te beoordelen om de leerling te kunnen plaatsen.

Waaruit bestaat de toelatingstest?

Tijdens deze test toetsen we onder andere motivatie, doorzettingsvermogen, conditie, motoriek en balvaardigheid. De test duurt een ochtend of middag. De uitslag ontvangt u per post.

Op welke niveaus biedt Groene Hart het sportprogramma aan?

Het sportprogramma is in klas 1 op vwo-, havo/vwo- en mavo/havo-niveau te volgen. In de tweede klas gaan de leerlingen verder op vwo- havo- of mavoniveau. Voor de mavo-leerlingen is er vervolgens een doorlopende sportleerlijn met het vak LO2. Voor de havo-leerlingen bestaat de doorlopende sportleerlijn uit het vak BSM.

Hoeveel jaar ontvangen de leerlingen les volgens het sportprogramma?

Het sportprogramma duurt twee jaar maar daarna is er op mavo- en havo-niveau een vervolg met LO2 en BSM.


Hoe ziet het sportprogramma eruit?

Tijdens het sportprogramma werken wij met een wisselend programma. Afgelopen jaar bestond het programma in de brugklas onder andere uit: survival, boogschieten, kanoën, zelfverdediging, squash, bezoek aan museum Corpus, roeien, basketbaltoernooi, turn- en dansdemonstratie voor basisscholen en een vijfdaagse wintersportreis. Aangezien het sportcurriculum meer uren biedt voor sport dan het reguliere curriculum en de sportleerlingen op sportief gebied ook vaardiger zijn dan gemiddeld, kunnen we naast verdieping een breder aanbod verzorgen. Op basis van het aanbod aan sportevenementen en clinics gedurende het betreffende leerjaar, stellen we het definitieve, sportieve en uitdagende programma vast.

Vormen de extra sportlessen ook extra uren in het rooster?

In klas 1 en 2 hebben reguliere klassen gemiddeld drie uur per week Lichamelijke opvoeding (lo). In de sportklassen is dit gemiddeld vijf uur per week. Het vak drama volgen de sportleerlingen van het sportprogramma niet, waardoor het totaal aantal lessen op hetzelfde uitkomt.

Welke kleding dienen de leerlingen tijdens sportprogramma-activiteiten te dragen?

In leerjaar 1 bestellen we voor elke leerling een kledingpakket bestaande uit een bedrukte sportpolo en een bijpassende sportbroek. In klas 2 krijgt de leerling alleen een andere kleur sportpolo.

Welke kosten zijn er aan het sportprogramma verbonden?

In de brugklas bedraagt de extra bijdrage ongeveer 180 euro en in klas 2 is dit circa 160 euro . Deze bijdragen zijn inclusief alle clinics en excursies gedurende het jaar en een kledingpakket. De vijfdaagse wintersportreis, die eens per twee jaar plaatsvindt, is exclusief en zal ongeveer 450 euro kosten.

Wanneer mijn kind kiest voor het sportprogramma, is het dan ook verplicht na de middelbare school een sportopleiding te kiezen?

Uw kind is niet verplicht een sportvervolgopleiding te volgen. Het sportprogramma is in de basis bedoeld voor leerlingen die graag sporten en dit willen combineren met school. Dit betreft dus ook leerlingen die graag bewegen en het als plezierig ervaren dat sporten het leren, stilzitten en concentreren tijdens de leervakken, onderbreekt. Dit komt de leerprestaties ten goede.

Kan mijn kind tweetalig onderwijs volgen in combinatie met het sportprogramma?

Gezien de extra activiteiten die zowel tweetalig onderwijs (tto) als het sportprogramma met zich meebrengen en de andere lessentabel is het helaas niet mogelijk tto en het sportprogramma te combineren.

Bij wie kan ik terecht met andere vragen over het sportprogramma?

Uiteraard beantwoorden we ook al uw overige vragen over de sportklas graag. U kunt hiervoor contact opnemen met de sportprogrammacoördinator mevrouw Vermunt via j.m.vermunt@calvijn.nl of 0180 390393.